top of page
kaisatk

Mikä on interaktiivinen video?

Ja miten sitä voi hyödyntää?


Jos olet tavannut minut jossain yhteydessä, jossa verkko-oppiminen ja verkko-oppimisen sisällöt ovat tulleet puheeksi, veikkaan että olen ainakin sivulauseessa ottanut esille interaktiiviset videot. Tai jos en ole, niin nytpä ainakin otan!


Interaktiiviset videot ovat mielestäni ehkäpä parasta sisältöä, mitä verkko-oppimisympäristöissä voi hyödyntää. Kyllä, käytän mielelläni myös tekstiä, kuvia ja erilaisia tehtäviä, mutta jotkut asiat on kerta kaikkiaan helpointa tarjota oppijoille videomuodossa.


Videoiden "ongelma" on nykyään usein se, että niiden pitäisi olla lyhyitä, jotta katsojan mielenkiinto säilyy ja video jaksetaan katsoa loppuun saakka. Ohjepituutena on pitkään ollut 2-5 minuuttia per video. Lyhyitä videoita voi käyttää kätevästi ja verkkokurssia monipuolistavasti siten, että kurssisisällössä on vuorotellen tekstiä, kuvia, interaktioita ja videomuotoista materiaalia. Ja kyllä, tämä on yksi oikein toimiva tapa.


On kuitenkin aiheita, joita käsitteleviä luentovideoita ei mielellään muokattaisi useammaksi lyhyeksi videoksi - joskus yhtäjaksoinen video on parempi kuin monta lyhyttä videota. Pitkän videon katsominen kuitenkin kuormittaa oppijaa.


Tee videostasi interaktiivinen


Otan tähän käsittelyyn mukaan konkreettisen ja itselleni ajankohtaisen esimerkin: sosiaalipsykologia ja sosiaaliset representaatiot. Aiheena sosiaaliset representaatiot on laaja ja vaatii mielestäni paitsi sisällöllistä myös historiallista tarkastelua. Luentovideon tästä aiheesta voisi aloittaa historiallisella katsauksella (2 x 10 minuuttia), sen jälkeen voitaisiin tarkastella 1960-luvulla ja sen jälkeen tapahtunutta kehitystä (3x10 min) ja sitten siirtyä nykyhetkeen (10 min) ja esimerkiksi tapoihin tutkia aihetta (10 min) ja viimeaikaisiin tutkimuksiin (10 min).


Kun luentovideon ajattelee esittämälläni tavalla jaksoina, tämän jaksotuksen voi toteuttaa käytännössä tekemällä videosta interaktiivisen. Oppijan kognitiivista kuormaa tasaa ja muistiinpalauttamista tukee tauottaminen esimerkiksi siten, että kunkin 10 minuutin mittaisen osion jälkeen oppijalle esitetään videon sisällä kysymys tai väite, johon hänen pitäisi löytää vastaus.


Kun teet tällaisesta pidemmästä videosta interaktiivisen, tulet samalla

  • tauottaneeksi oppijan tekemistä

  • monipuolistaneeksi verkkokurssin sisältöä

  • tarjonneeksi oppijalle tilaisuuden testata osaamistaan


ja tätä kautta tukeneeksi oppijan oppimisprosessia.



Tällainen tauko videolla tarjoaa oppijalle mahdollisuuden

  • tehdä hetken ajan jotain muuta kuin katsoa videota

  • muistella juuri käsiteltyä

  • konstruoida oma käsitys edellisestä osiosta

  • testata, millä tasolla oma osaaminen on.

Mitä tarvitset interaktiivisen videon tekemiseen?


Ensinnäkin tarvitset videon (tekstitettynä!). Sen lisäksi tarvitset jonkin ohjelmiston, jonka avulla interaktiivisia videoita voi tehdä. Esimerkkiohjelmistoja ovat

Ohjelmistojen avulla videon päälle rakennetaan interaktiokerroksia. Interaktiiviset videot julkaistaan / jaetaan oppijoille HTML5- tai SCORM-muodossa, eli ne voidaan upottaa kaikkiin verkko-oppimisympäristöihin, jotka tukevat HTML5-upotuksia tai ovat SCORM-yhteensopivia. SCORM-julkaisujen hyötynä on verkko-oppimisympäristöön kertyvä analytiikka - toisaalta H5P:tä voi joissakin oppimisympäristöissä käyttää integroituna (LTI), jolloin analytiikkaa kertyy myös HTML5-muotoisista upotuksista.


Interaktiivisten videoiden tekeminen on yllättävän helppoa ja niiden julkaiseminen ja upottaminen verkko-oppimisympäristöön on niin ikään vaivatonta. Kannattaa kyllä ehdottomasti kokeilla, ainakin jos sinulla on materiaalina juuri näitä pidempiä videoita.


Lisätietoa?


Jos haluat lisätietoja interaktiivisista videoista tai muuten vaan jatkaa juttua, ota ihmeessä yhteyttä! Minut tavoittaa sähköpostitse, puhelimitse (0449702058) ja LinkedInin kautta - ja voit toki myös varata maksuttoman 30 minuutin mittaisen verkkokurssisparrauksen.


Lue myös


Comentários


bottom of page